Kasulikku

Mida tasub teada enne teraapiasse tulekut

Sõltumata sellest, millise teemaga Sa terapeudi poole pöördud, vaatab Sulle otsa sealt töö iseendaga. See on igaühe jaoks erinev kogemus, olenevalt küsimusest, probleemist, millega Sa pöördud, terapeudist jne.

Sa ei ole “katki”, seega teraapia eesmärk ei ole Sind “terveks” teha.

Sa võid ennast tunda katkisena, kuid tõde seisneb selles, et Sa ei ole seda. Teraapia eesmärk on anda erinevaid tööriistu, mis aitavad toime tulla erinevate elus ette tulevate väljakutsetega. Tegemist on protsessiga, mis seisneb iseenda tundma õppimises ja mõistmises ning sellele järgneb saadud teadmiste rakendamine igapäevaelus.

See ei ole “kiirtee”, edasiminek võtab aega.

Kuna tegemist on protsessiga, siis see on igaühe jaoks erinev ja tempo sõltub Sinust, Sinu probleemi tõsidusest ja keerukusest. Enamjaolt kulub edusammude nägemiseks siiski aega. Tavaliselt on see pigem mitu väikest taipamist ja arusaamist, kui üks suur “ahaa” hetk.

Terapeudi ülesanne ei ole öelda, mida Sa tegema pead.

Sisimas me salaja loodame, et terapeut ütleb, mis on valesti, kuidas saab seda parandada ja probleemi lahendada. Paraku nii see ei ole. Teraapia on eelkõige töö iseendaga, millega ei kaasne käsiraamatut kõikide vastustega. Terapeut aitab välja tuua erinevad vaatenurgad, annab vajalikud tööriistad, kuid see on Sinu otsustada, kas seda rakendada ja jätkata tööd iseendaga ka väljaspool teraapiat.

Suurem osa tööst toimub väljaspool teraapiat.

Tulemuste või siis muutuste saamiseks tuleb rakendada asju, mida teraapia käigus terapeut kaasa annab. Ainus koht, kus seda teha, on igapäevaelus. Mõne jaoks võib see olla lihtsam kui teise jaoks, kuid muutused tulevad vaid siis kui teha ka omapoolne kodutöö. Harjumuste ja mustrite muutmine ja ümberkorraldamine võtab aega, seega soovitan leebet suhtumist iseenda suhtes. Tegemist on protsessiga. Vahest võib tunduda, et olukord läheb hullemaks, enne kui mingi selgus hakkab tulema. Kui on emotsionaalsed ja intensiivsed seansid, siis peale toimunut võid tunda ennast justkui madalseisus. Siin soovitan võtta aega iseendale, leida mõni meeldiv tegevus või lihtsalt puhata.

Jaga mõne oma lähedasega teraapias toimuvat ja seda mida Sa läbi elad.

See, mida ja kui palju Sa oma lähedasega jagad, on Sinu otsustada. Lihtsalt vahest võib tunduda, et miski ei edene ja kõik tundub mõttetu. Kuid teisega jagades võib ilmneda uus vaatenurk, mis aitab näha olulisi edusamme ja kõige selle vajalikkust.

Sul on alati õigus muuta meelt oma terapeudi osas.

Suhe Sinu ja terapeudi vahel on eelkõige koostöö, milles on kõige olulisem roll vastastikkusel usaldusel. Vahest lihtsalt koostöö ei toimi ja see on täiesti OK ja vahest terapeut tunneb, et on vaja mõne teise spetsialisti juurde saata, kuna endal vajalikud teadmised ja kogemus mingis valdkonnas puuduvad, siis ka see on tavapärane nähtus. Sellisel viisil võtab ka terapeut vastutuse parimate lahenduste leidmisel. Kõige olulisem on see, et Sina tunneksid ennast mugavalt ja kui selleks on takistavaid tegureid, siis neid omavahel arutada. Vahest on lihtsalt vaja rohkem kui üks kord kohtuda, et aru saada, kuidas koostöö sujub.

Soovitatud lugemist

6 erinevat viisi iseenda hoolitsuseks

Kas terapeuti peaks külastama alles…

Mida oodata kehateraapia MER massaažist?